Bristande demokrati

Europarådet bistår Finland p.g.a. Den bristande demokratin i landet

Underteckna namninsamlingen till Europarådets ministerkommitté!

Europarådet, grundat i London den 5 maj 1949, är den äldsta och största politiska samarbets- och människorättsorganisationen i Europa. Den innefattar för närvarande 46 medlemsländer. Rådets grundläggande uppgift är att främja mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatsprincipen. De viktigaste medlen i detta arbete är kontrakt, bindande rekommendationer och en uppföljning av deras genomförande.

Finland blev fullvärdig medlem i rådet 1989. Rådets bindande instrument är statsavtal, totalt 224 till antalet. Finland har förbundit sig (ratificerat, accepterat eller anslutit sig till) 115 av dessa. Rådet kan inte stifta lagar för medlemsländerna, men dess rekommendationer är bindande för dem.

Rådet drar omsorg om och ett av dess huvudmål är att stärka den lokala och regionala demokratin, som rådet anser vara en nödvändig motkraft till globaliseringen.

Rådets underorganisation, Europeiska kongressen för lokala och regionala myndigheter, utfärdade år 2008 rekommendation 240 om regional självstyre. Beredningen ev den hade påbörjats i Helsingfors 2002. Den 15 oktober 2024 fick Finland en påminnelse av rådet om bl.a. regionalförvaltningen. Redan i sin landsbedömning år 2011 (rekommendation 311) fäste Europarådet negativ uppmärksamhet vid det faktum att centralförvaltningen i vårt land blivit allt starkare.

Europeiska kongressen för lokala och regionala myndigheter föreslog i sin rekommendation 396 av 2017 att rådets ministerkommitté skulle kontakta myndigheterna i Finland, bland annat för att vid reformen av regionalförvaltningen bilda självstyrande områden med beskattningsrätt. Europeiska kongressen för lokala och regionala myndigheter uppmanar i sin landbedömning av Finland i oktober 2024 rådets ministerkommitté och den parlamentariska församlingen att i sin verksamhet beträffande Finland ta hänsyn till rekommendationen angående övervakningen av den europeiska stadgan för lokal självstyre och dess motiveringstillägg.

Brist på intern demokrati

I Finland har det inte stiftats en enda lag som skulle ha utvidgat eller fördjupat demokratin i enlighet med landets grundlag. Den 7 januari 2012 anordnades ett seminarium och medborgarmöte i Pälkäne kallat "Finlands väg utstakad av Ilkka Hakalehto". I den där godkända resolutionen noterades, att Finland saknar intern demokrati och man beslöt att sätta i gång en reformering av lagstiftningen. Uppdraget påbörjades med landskapslagen och ärendets beredning sattes igång med en utredning om landskapet Norra Karelen. Rapporten, som kommer att publiceras i vår, visar hur det ekonomiska livet har ett starkt grepp om förvaltningen i detta landskap. Frånvaron av intern demokrati försätter finländarna i en sämre ställning i EU än medborgarna i något annat land. Vi är beroende av det slags kollektiva välvilja från andra staters håll, som historien inte känner till. Det att Europarådet uppmärksammar problemen med Finlands förvaltning, är en viktig handräckning för finländarna. Därför är det önskvärt att så många som möjligt ansluter sig till namninsamlingen nedan. Yrittäjien tuki (Företagarnas stöd) ry har lanserat den.

Adressen finns på adresstjänsten: adressit.com med namnet "Vetoomus EUROOPAN NEUVOSTON MINISTERIKOMITEALLE".

Till EUROPARÅDETS MINISTERKOMMITTÉ Vädjan

Finland uppnådde landets självständighet i den ryska revolutionens svallvågor och vårt lands minsta landskap, Åland, fick självstyre genom Nationernas Förbunds beslut. Finlands medborgare, tvingade att underordna sig centralförvaltningen, ber att Europarådet och dess medlemsländer medverkar till att förverkliga ett medborgarsamhälle med rättsstatsprincip i vårt land.

Vi ber att Europarådets ministerkommitté utnämner ett lämpligt organ att utreda om Finland som demokrati och rättsstat uppfyller villkoren för medlemskap i Europa-rådet och vid behov kräver att den finska staten rättar till missförhållandena och bristerna i förvaltningen.

Vi står gärna till tjänst med nödvändig information för det nämnda utredningsarbetet.